Bor du i parcelhus?

De fleste parcelhuse i Albertslund vil ikke opleve problemer, når fremløbstemperaturen sænkes i januar 2026. Er du i tvivl om dit hus er klar, så læs mere her


Bor du i parcelhus? - Albertslund Kommune

Et typisk parcelhus i Albertslund blev bygget i perioden 1961-1972 og selvom der er individuelle forskelle på alle huse, blev der ikke lavet store ændringer på bygningsreglementets overordnede krav til energiforbrug i perioden.

Selvom boligernes varmeanlæg blev dimensioneret efter en højere fremløbstemperatur end man har i dag, vil en fremløbstemperatur på 60 grader for langt de flestes vedkommende ikke give problemer. Dette skyldes primært:

  • At boligers energibehov ofte er sænket på grund af løbende renoveringer og vedligehold
  • Større interne varmetilskud fra elektronik
  • At man dengang lavede radiatorsystemer, så de kunne fungere optimalt ved en udendørstemperatur på -12 grader, hvilket kun sjældent forekommer
  • Et mindre udvalg af radiatorstørrelser medførte ofte for store radiatorer, fordi man typisk valgte en størrelse over det nødvendige

Ved udgangen af 2025 skruer varmeværket temperaturen ned til 60 grader. Fordelen er, at der forsvinder mindre varme i jorden på vej til og fra forbrugerne. Forventningen er, at vi kan spare 10% af det årlige varmeforbrug i Albertslund ved at sænke temperaturen og det er derfor en vigtig del af kommunens klimastrategi. Besparelsen bliver sendt tilbage til forbrugerne.

Fordi mange radiatorsystemer allerede i dag er for store, forventer vi ikke store problemer i parcelhusene. Der er altså ikke nogen, der kommer til at fryse. 

I løbet af 2020 vil der blive opsat en shunt, som kan sænke temperaturen til et parcelhusområde i Albertslund. Området indeholder omkring 100 parcelhuse. Forventningen er som sagt at forsyningen kommer til at forløbe som den plejer, men med de nye timeaflæste målere kan vi følge udviklingen tæt, og give målrettet rådgivning i tilfælde af problemer. Erfaringerne fra denne shunt vil blive gjort tilgængelige på denne side, samtidig med at de er en del af et større EU projekt.    

Hvordan finder jeg ud af, om mit hus er klar?

Hvis man vil vide om man er klar til fremtidens fjernvarme, er et godt udgangspunkt, hvordan varmeanlægget kører i dag. På varmeregningen kan man se sin årlige afkøling, som helst skal ligge på omkring 40 grader. Hvis man allerede i dag betaler en straf, er det en indikation på, at der er noget galt og man bør undersøge sagen nærmere.

Forkert indregulering, gamle ventiler og defekt styring er typisk forklaringen. Også boligejerens adfærd spiller en stor rolle. Har man f.eks. ikke indstillet alle termostatventiler til den samme rumtemperatur, vil nogle enkelte radiatorer stå for opvarmningen af hele huset, hvilket også giver dårlig afkøling. 

Varmeværket giver gerne rådgivning, hvis man er i tvivl om, hvor problemerne opstår.

Nogle anlæg er så slidte, at de skal skiftes helt ud, hvilket kan være en dyr affære. Derfor har varmeværket, med brugergruppens opbakning, lavet TAO ordningen. Det er derfor muligt at få et moderne fjernvarmeanlæg med vejrkompensering uden en høj investeringspris. I stedet betaler man en månedlig ydelse, som inkluderer det løbende vedligehold.

Læs mere om TAO-ordningen her

Både et TAO anlæg og flere af de gamle fjernvarmeanlæg giver mulighed for at skrue temperaturen til radiatorerne ned. Har man et velfungerende anlæg, kan man altså selv teste, hvordan det vil klare sig i fremtiden. De nye digitale målere giver et detaljeret indblik i, hvordan varmeanlægget reagerer og det er muligt at låne indeklimamålere af varmeværket. Viser testen, at man får dårlig afkøling, kan man undersøge varmesystemet nærmere for at finde ud af præcist hvilke radiatorer, der giver problemerne.

Energiforbedringer kan være en del af løsningen

En anden mulighed for at forberede sig til 60 grader fjernvarme er at lave forbedringer på klimaskærmen. Fornuftige energirenoveringer hæver boligens salgsværdi og giver et bedre indeklima. Specielt døre og vinduer med energiglas opleves som store forbedringer og kombineres det med 300 mm loftisolering, vil et typisk parcelhus reducere varmebehovet med 36% (fra SBI).

Der er mange måder at omstille boligen til den lavere fremløbstemperatur og derfor er der også gode muligheder for at finde en løsning, som passer ens egne behov. Vi har lavet en række tiltag, der kan bruges som inspiration og vi hjælper også gerne med mere konkret rådgivning, inden projektet sættes i gang.

Forslag til energiforbedringer:

Nye energivinduer/døre

Efterisolering af loft 

Radiatorer


Selvom der vil være individuelle forskelle, er tommelfinger reglen; Hvis man har energiruder, 300 mm loftisolering og en fornuftig afkøling på sit nuværende radiatoranlæg, er der ikke noget at bekymre sig om.

En af udfordringene