Varmeanlæg

En meget vigtig komponent for at få varme i dit hus er tilslutningsanlægget, der sørger for, at fjernvarmevandet overfører varme til din boligs varmesystem fx radiatorerne. Både anlægget og dine radiatorer har betydning for, om du er klar til en fremløbstemperatur på 60 grader


Når varmen først er kommet ind i huset, har man brug for en installation, der kan trække varmen ud af rørene og afgive den til rummene i huset. Her er gulvvarme rigtig godt, fordi det kun kræver meget lave temperaturer at opvarme et hus med så stor en overflade. Typisk vil fremløbstemperaturen aldrig komme over 45 grader. De fleste boliger er dog opvarmet med radiatorer, og fælles for de to er, at de har samme succeskriterier.

  • De skal kunne afgive alt den varme, der er brug for
  • De skal kunne trække næsten alt energien ud af det vand, der løber i rørene, så det er afkølet mest muligt, når det kommer tilbage til tilslutningsanlægget

Når vi sænker fremløbstemperaturen, vil radiatorer typisk få problemer med den sidste. For at kompensere for den lavere temperatur på vandet, cirkulerer det hurtigere gennem radiatoren og resultatet er en dårligere afkøling.

Typisk vil det være nogle enkelte radiatorer, som skaber problemerne, mens de andre følger fint med. Ved at mærke på de rør som leder vandet ud af radiatoren igen, kan man finde ud af, hvilken radiator, der bør udskiftes.

Hvis man har indirekte fjernvarme, det vil sige, at man har en varmeveksler, der adskiller vandet i radiatorerne fra fjernvarmevandet, kan man lave en praktisk test. Ved at sænke temperaturen på den ventil der styrer radiatorkredsen, kan man simulerer fremtidens forhold og finde ud af, hvor problemerne opstår.

Har du fjernet radiatorer i dit hus, kan du få problemer med at opvarme din bolig tilstrækkeligt, når vi sænker fremløsbtemperaturen til 60 grader. For at kompensere kan du vælge at energiforbedre din bolig.

Læs mere om de forskellige forslag til energiforbedringer her

Du kan også vælge at genetablere den fjernede radiator. I tilfælde af at der opsættes en ny radiator, er det vigtigt at den dimensioneres efter en god effekt ved lavtemperatur drift.